fbpx
Previous slide
Next slide

Hoe werkt de tegenwoordige tijd in het Spaans?

¡Hola a todos! Tijd om te duiken in de tegenwoordige tijd in het Spaans, een belangrijk onderdeel van de Spaanse grammatica. Hiermee kun je vertellen wat er op dit moment gebeurt.

In het Spaans hebben we verschillende soorten werkwoorden, maar laten we ons concentreren op de regelmatige werkwoorden, zoals “hablar” (praten), “comer” (eten) en “vivir” (leven). Deze volgen een eenvoudig patroon.

Stap 1: De stam van het werkwoord

Voor regelmatige werkwoorden nemen we het hele werkwoord en verwijderen we het laatste deel (de “-ar,” “-er,” of “-ir” aan het einde). De overgebleven basis noemen we de “stam.” Bijvoorbeeld, voor “hablar” is de stam “habl-,” voor “comer” is de stam “com-,” en voor “vivir” is de stam “viv-.”

hablar – comer – vivir

Stap 2: Voeg uitgangen toe

Nu voegen we verschillende uitgangen toe aan de stam, afhankelijk van wie het onderwerp is (ik, jij, hij/zij/het, wij, jullie, zij). Hier zijn de uitgangen voor regelmatige werkwoorden:

Hablar → habl (stam)

yo hablo
tú hablas
él, ella, usted habla
nosotros, nosotras hablamos
vosotros, vosotras habláis
ellos, ellas, ustedes hablan

Comer → com (stam)

yo como
tú comes
él, ella, usted come
nosotros, nosotras comemos
vosotros, vosotras coméis
ellos, ellas, ustedes comen

Vivir → viv (stam)

yo vivo
tú vives
él, ella, usted vive
nosotros, nosotras vivimos
vosotros, vosotras vivís
ellos, ellas, ustedes viven

Stap 3: Maak zinnen!

Nu kun je zinnen maken. Hier zijn enkele voorbeelden:

Yo hablo español. (Ik praat Spaans.)
Tú comes pizza. (Jij eet pizza.)
Él vive en los Países Bajos. (Hij leeft in Nederland.)
Nosotros hablamos con amigos. (Wij praten met vrienden.)
Vosotros coméis siempre saludable. (Jullie eten altijd gezond.)
Ellos viven felices. (Zij leven gelukkig.)

En dat is het! Dat is hoe de tegenwoordige tijd werkt in het Spaans voor regelmatige werkwoorden. Het is niet zo moeilijk, toch? Veel plezier met oefenen en blijf Spaans leren! ¡Buena suerte! 😊🇪🇸

Wat is tegenwoordige tijd?

Dit werkwoordstijd in het Spaans wordt gebruikt om handelingen te beschrijven die op dit moment plaatsvinden. Bijvoorbeeld, wanneer we praten over onze dagelijkse activiteiten, huidige gedachten of gebeurtenissen die zich op dit moment voordoen. Daarnaast gebruiken we het ook om herhaalde handelingen of gewoonten in ons dagelijks leven uit te drukken. In informele situaties, zoals bij gesprekken met vrienden of familie, stelt de tegenwoordige tijd ons in staat om ervaringen te delen en ideeën direct en duidelijk uit te drukken. Kortom, de tegenwoordige tijd in het Spaans is een essentieel hulpmiddel om te communiceren over wat er op dit moment gebeurt en om situaties en activiteiten te beschrijven die deel uitmaken van onze dagelijkse routine.

Zullen we oefenen met de tegenwoordige tijd in het Spaans?

Dit werkwoordstijd leren we in onze Básico 1-cursus (Beginners 1), die behoort tot niveau A1 binnen het Europees Referentiekader (ERK).

Benieuwd naar de Spaanse voornaamwoorden? Ontdek ‘Wie is Wie?‘ en leer ze kennen! Je zult verrast zijn. Laten we samen op ontdekkingsreis gaan en de magie van Spaanse voornaamwoorden onthullen.

Ken je de Bepaalde lidwoorden in het Spaans! Weet je wat “la, el, las, los” in het Spaans betekenen? Hier is het antwoord! De Bepaalde lidwoorden in het Spaans zijn essentieel in de Spaanse grammatica. Het leren ervan zal je helpen om met meer vertrouwen Spaans te spreken!

Dit test bepaalt op welk niveau zij zich mogen inschrijven.

Stuur ons een appje.