Uitdaging / Desafío 2

PREGUNTA 2

La Tomatina is een feest dat gevierd wordt in het dorpje Buñol in de Spaanse provincie Valencia. Het is een jaarlijks terugkerend tomatengevecht op de laatste woensdag van augustus. Dit evenement trekt altijd veel toeristen. Samen met de San Fermínfeesten en de bijbehorende stierenrennen in Pamplona behoort het tot de internationaal bekendste feesten van Spanje.

Welke is waar?

A- Oorsprong van La Tomatina. In 1945 zochten enkele jongeren ruzie omdat ze wilden deelnemen aan een typische lokale optocht van gigantes y cabezudos (reuzen en groothoofden). Omdat ze zich in de buurt van een groentekraam bevonden, stalen ze tomaten om die naar de optocht te gooien. De oproerpolitie kwam en liet de jongeren de schade vergoeden. Het jaar daarop herhaalden de jongeren deze truc, werd dit een traditie zonder dat er een officiële status van was vastgelegd.


B- Oorsprong van La Tomatina. In 1945 bracht een groep tomatenboeren, boos over de prijs van tomaten op de markt, al hun tomatenproductie naar het centrale plein (waar tegenwoordig de Tomatina wordt gevierd) om het naar het gemeentehuis te gooien. Mensen die langsliepen, steunden de boeren en waren boos over de economische situatie, gooiden ook tomaten naar het gemeentehuis. Ook mensen die het eens waren met het werk van de gemeente kwamen voorbij en begonnen tomaten naar de andere groep te gooien. Zo begon het feest dat vandaag traditie is.


C- Van 1938 tot 1972 (tijdens de Franco-dictatuur) werd het feest weer verboden en stond op overtreding een gevangenisstraf.


D- In 2003 deden 38.000 mensen mee en er werd 132 ton tomaten gebruikt.

Heb je al een antwoord gekozen met je collega’s? Ga naar –>